Samarbeide når vi kan og konkurrerer når vi må

Onsdag 25. august møtte Førde sitt K2-lag Tertnes Elite fra Bergen i andre runde i NM i Førdehuset. Det endte med et tap på samme måte som da Florø møtte Tertnes Elite for nøyaktig 2 år siden.  Med på laget var vår egen Berenice Olga Halvorsen som fikk rimelig med spilletid og noterte seg for to mål. En flott debut for en av våre gode spillere.


Det nye Førde
Etter 2 år i 1. divisjon med færre og færre Førde/Sunnfjord jenter på laget, så endte de tilbake i 2. divisjon etter sesongen 2019/20. Men det var en imponerende prestasjon å holde seg i 1. divisjon i 2 år der vår egen Andrea Dolve Ellingsund og Amanda Holmen Eriksen fikk «smake» på nivået etter at de meldte overgang til Dale som igjen hadde partner klubbavtale med Førde.
Siste sesong ble det ikke spilt serie for andre divisjon og nedover så Førde har brukt tiden på å re-organisere seg og den nye strategien er å samarbeide med naboklubbene gjennom en partnerklubbavtale. Der er Førde prestasjonsklubb og hhv Dale, Gloppen, Syril, Sogndal, Høyang og Florø er partnerklubber. Tanken til Førde er at «Samarbeid skal gi ny slagkraft» og «Målet er å få etablert eit nytt lag og å halde oss i divisjonen«


Klubbsamarbeid
Hensikten med klubbsamarbeid på tvers av klubbgrensene er å etablere et best mulig spill- og treningstilbud for sine medlemmer. Samarbeidsformen kan enten være partnerklubbsamarbeid slik vi har med Førde kvinner senior, eller sammensatt lag som vi har med Dale på G18 år.
Avtalene «signeres» for 1 år av gangen men det kan også være at disse bare resigneres hvert år slik vi har sette mellom Dale og Førde på kvinner senior spesielt.
Klubbsamarbeid er veldig vanlig og ca 1/4 av landets 814 klubber er knyttet sammen i et klubbsamarbeid for kortere eller lenger periode.
Vi har selv en lang tradisjon men denne typer samarbeid med: Eid, Haugen, Sogndal, Syril, Førde, Dale med flere.


Førde sitt K2-lag har fått en imponerende spillerstall
På kampen mot Tertnes Elite brukte de 16 av sine 18 spillere i stallen og alle fikk litt spilletid. Etter våre beregninger fikk 2 spillere fra Gloppen og Sogndal samt 4-5 fra Dale, Berenice fra Florø og resten fra Førde spilletid i en kamp som omtales som en: «Oppløftende start for nye Førde».
To av Førde sine meget gode spillere Marine Vindheim og Benedicte Frøyen stod over så kanskje Førde sin egen vurdering om at: «kanskje målsettinga framfor seriespelet i 2. divisjon bli heva eit lite hakk» er riktig.
Førde har åpenbart spillere nok til å stå på egne ben samt mulighet for å gi spillere fra partner klubbene noe spilletid. Dale er og har alltid vært en viktig klubb for Førde med Jonny Pedersen sin gode evne til å utvikle gode spillere.


Utvikle partnerklubbene
Etter kampen har Førde sin sportslige leder Oddny Sønnesyn blitt intervjuet på NRK Sogn og Fjordane og der presiserte de at: «Målsettingen er å utvikle klubbene rundt, ikke hente spillere».
Dette er normalen i et klubbsamarbeid, de utvalgte spillerne trener og spiller for egen klubb og har gjerne en trening i uken med prestasjonsklubben. Så får de delta sammen og får evt får noe spilletid med hos prestasjonsklubben i enkelte kamper.


Utvikling av Florø SK Handball
At Førde skal utvikle Florø som klubb kan selvsagt ikke tas helt bokstavelig. Vi er den desidert største klubben i gamle Sogn og Fjordane og den 4-5 største i hele den nye Vestland mht antall spillere og lag. Vi er en inkluderings- og breddeklubb med lag i alle aldersklasser samt J17 – 20, et damelag i 3. divisjon, et i 4. divisjon og herrelag i 3. divisjon. Florø SK Handball er rett og slett: «tyngdepunktet for håndballen mellom Bergen og Molde». Dette utviklingen er skapt over tid ved å ha fokus på alle deler av klubben noe som blant annet gjorde at vi ble kåret til «Årets breddeklubb for NHF Region Vest» i 2018.


Vår utvikling som klubb fortsetter
Med ansettelse av Dia Midjord som ny hovedtrener har vi alle forutsetninger både for å utvikle spillere, lag og klubb primært på det sportslige men også på det administrative og organisatoriske. Med de store og dyktige årgangene vi har i egen klubb ser Dia meget positivt på fremtiden både på aldersbestemte- og seniorlag. Vi skal bli bedre og det gir vi oss ikke på «6900 Florø.


Samarbeid er helt naturlig og nødvendig
Klubbene i Sunnfjord og resten av gamle Sogn og Fjordane samarbeider på forskjellige måter med hverandre kontinuerlig. Samarbeidet må nok bli enda bedre for å sikre at ressurser og forståelse fra regionkontoret i Bergen finner veien ut til oss i «Periferien». Da må vi være enda mer koordinert for å sikre at spiller, dommer, keepere, trenere, organisasjon mm kan bli enda bedre med noe støtte fra regionen. Det er langt flere håndballspillere pr innbygger i gamle Sogn og Fjordane enn i gamle Hordaland, men ressursene er spredt så evne til utvikling og synergi er mer krevende.
Men vi har god grunn til å være optimister både for egen klubb og håndballen i vår del av det nye Vestland om vi klarer å samarbeide når vi kan og konkurrere når vi må.


Morten Mortensen, leiar Florø SK Handball